Recepty

Šťavnaté tvarohovo-kokosové  mafiny

Keď teraz píšem kokosové, tak ozaj naozaj z veľkej časti kokosové, takže tí, ktorí túto surovinu neobľubujú, si neprídu na svoje. No inak sú šťavnaté, kyselkavé a sladké zároveň, napokon, to už závisí od Vás, čím ich obzvláštnite. Mafinky sú bez múky a inšpiroval ma iný recept, no keď som robila tie, hneď po upečení spľasli a nedržali svoj pekný tvar. Tieto sú už poupravené a nemalo by sa im nič stať.



Suroviny:
vajíčka (2 ks)
vanilkový extrakt (1 ČL)
med (2 ČL)
tvaroh (275 g)
biely jogurt (3 PL)
strúhaný kokos (80 g)

Postup:
V mojich klasických mafinových receptoch sa ako všade inde zmiešavajú suché a mokré časti zvlášť. Teraz si to zjednodušíme a všetko zmiešame spolu v 1 miske. Potom už len rozdelíme do formičiek. Ja som do niektorých dala kúsok horkej čokolády (dovnútra mafiny), na vrch môžeme dať ovocie (mrazené maliny, čučoriedky, jahody,...) a pečieme pri 200°, cca 20 minút. Po vybratí z rúry som ich trochu vylepšila madľovými kúskami a trochou nastrúhanej čokolády.

Odporúčam urobiť viac malých mafiniek ako zopár veľkých, takéto "jednohubky" sú omnoho chutnejšie. Ak sa teda do nich pustíte, prajem príjemné rýchle pečenie a dobrú chuť :) .




.................................................................................................. 


Brokolicový kuskus

Po dlhom čase klasických vianočných dobrôt, následného odriekania a výčitiek svedomia a neposlednom rade skúšok som sa opäť mohla vrátiť k svojej obľúbenej činnosti. No a na začiatok niečo naozaj jednoduché. Rozhodla som sa pre ďalší recept na tému kuskus. Najlepšie na tejto cestovine je, že jej príprava sa nedá pokaziť a ľahší spôsob jej „varenia“ snáď už ani nie je.




Suroviny:
kuskus (1 šálka)
voda (2 šálky)
mlieko (150 ml)
syr (nastrúhaný, 1 šálka)
syrečky (4ks)
biely jogurt (3 PL)
soľ
čierne korenie
brokolica (pol hlavičky)

Postup:
Kuskus zalejeme vriacou vodou, zakryjeme pokrievkou a necháme odpočívať cca. 10 minút. Medzitým dáme uvariť brokolicu a pripravíme syrovú omáčku. Do mixéra dáme syr, syrečky, mlieko, jogurt a korenia (môžete aj nemusíte použiť strúčik cesnaku, ale ten krásne vyzdvihne chute). Jednotlivé suroviny rozmixujeme a dáme ešte na sporák zovrieť. Následne túto omáčku pridáme do hotového (napučaného) kuskusu. Rovnako pridáme aj brokolicu, ktorú posekáme na čo najmenšie kúsky. Hotovo. Je už len na vás, či to budete podávať k mäsku, rybke alebo samostatne. 
................................................................................................


„Tradičné“ vianočné vanilkové rožky

Kto si nevie predstaviť Vianoce bez vanilkových rožkov ako ja? Tieto sviatky tu máme len raz do roka a každý si pečie overené koláčiky, no pred časom som dostala chuť už na spomínané rožky a tak som si privodila vianočnú atmosféru. Chutili výborne, tak ak chcete ozvláštniť svoje klasické pečenie niečím sviežo-tradičným, vrelo odporúčam.




Suroviny:
sušené slivky  (posekané, 40g)
hrozienka  (posekané, 40g)
ovsená múka (pomleté vločky, 1 šálka)
špaldová múka (1/2 šálky)
med (1PL)
štipka soli
biely jogurt (4 PL)
postrúhaný zázvor (1/2 ČL)
citrónová šťava (1 ČL)
postrúhaná kôra z citróna (1ČL)
vanilkový extrakt (1ČL)

kokos, orechy- na obaľovanie
30g horkej čokolády, 1 PL olivového oleja

Postup:
Postup je naozaj rýchly. Všetky suroviny dáme do kuchynského robota, mixujeme, pokým nevznikne pevná hmota. Potom už len vytvarujeme rožky. Ruky si namočte do vody, aby sa vám cesto na ne nelepilo. Rožky poukladáme na plech (+papier na pečenie). Pečieme pri 200°C, 15 minút. Keď sú upečené, obalíme ich v kokose a orechoch (ja som dala polku takú a polku takú). Roztopíme si  vo vodnom kúpeli čokoládu s olejom a polejeme ňou rožky, ktoré vyberieme z rúry. Dáme do chladu, aby čokoláda na povrchu stuhla. No a falošné vanilkové rožky sú hotové.

.........................................................................................................


Pohladenie z nebíčka

To, že sa blížia Vianoce vidíme priam na každom kroku a aby ste si mysleli, že sa nedajú vyčariť aj zdravé recepty, ktoré sa k nim ideálne hodia, tak vyskúšajte tieto cookies. Sú naozaj rýchle na prípravu ale rýchle aj na zjedenie. Tí, ktorí ochutnali, vedia o čom hovorím (áno, konečne pridávam ten sľúbený recept, špeciálne na požiadavku mojich verných ochutnávačov zo ZV). 
  


Suroviny:
ovsená múka (1 a 1/2 šálky)
špaldová múka (1 šálka)
kokos (1 šálka)
soľ (štipka)
škorica (1 ČL)
sóda bikarbóna  (1/4 ČL)
vajce (1 ks)
mlieko (3 PL)
med (2 PL)
trstinový cukor (2 PL)
olivový olej (2 PL)
vanilkový extrakt (1 ČL)
čokoláda (74%, nakrájať 30 g)

Postup:
Ak čítate moje postupy, nebude sa líšiť, pretože zase zmiešame mokré suroviny (vajce s medom a cukrom, pridáme extrakt, olej a mlieko) a do nich dáme zvyšné (suché) suroviny. A potom už len robíme koláčiky. Cesto sa trošku lepí, ale ak si predtým namočíte ruky do vody, pôjde vám to ľahšie. Pečieme na 180°, cca 12 minút.

Dobrú chuť :)
........................................................................................................

Kuskus v hlavnej úlohe

Skúšali ste už kuskus? Ak nie, tak vyskúšajte. Výborná náhrada ryže aj pre tých, ktorým niekedy prihorela, tento recept zaručene zvládne každý.



Suroviny:
kuskus (1 a ½ šálky)
voda (3 šálky)
paprika (5 ks)
zelenina podľa výberu
mozarella
kuracie prsia (2 ks)
šťava z 1 citróna
koreniny a bylinky (soľ, čierne korenie, nasekané oregáno)


Postup:
1 zásada a síce: dvojnásobné množstvo vody
Do misky si dáte kuskus, zalejete 3 šálkami vriacej vody, osolíte podľa chuti, zakryjete pokrievkou a necháte „odpočívať“ asi 10 minút. Papriky si buď nakrájajte najemno, alebo rozmixujte v mixéri, uvarte (poduste) ľubovoľnú  zeleninu a nakrájajte kúsky mozarelly. Všetko to premiešajte už s napučaným kuskusom. Kuracie prsia si okoreňte, pokvapkajte šťavou z citróna a opražte na panvici.


Prajem dobrú chuť pri najrýchlejšom rizote J



Palacinky s ovocnou polevou

Pri tých školských povinnostiach, ktoré sa nakopili potrebujem dodať sacharidy a úplne som zabudla na klasické jedlo, ktoré zbožňujú nielen deti. Tak obyčajný recept, ktorý mi ani nenapadol aby som sa s ním podelila. Sladké, dobré, jednoduché a rýchle palacinky. Kto si dá? Od tých normálnych ich oddeľuje len múka, moje špecialitky a tá úžasná poleva.



Suroviny  (4 kusy):
ovsená múka (1 šálka, teda podrvené ovsené vločky)
mlieko (pol šálky)
vajíčko (1 veľké alebo 2 menšie)
vanilkový extrakt (1/2 ČL)
škorica (štipka)
soľ (štipka)
olivový olej (1 ČL)

Poleva:
mrazené, čerstvé ovocie (1/2 šálky)
voda (1/3 šálky)
med (podľa chute, ja som dala tak ½ PL)
škrob/ jahodový, malinový pudingový prášok ( 1 ČL)
na ozdobenie kokos, čokoláda

Postup:
Palacinková klasika, nebudem filozofovať. Všetky potrebné suroviny na cesto dáme do nádoby  a buď už rozmixujeme alebo zamiešame. Cieľom je urobiť jednoliate cesto J. No a poleva je tiež jednoduchá. Ovocie s vodou a medom dáme zovrieť, pridáme škrob a po chvíľke odstavíme. Palacinky podávame s polevou a dozdobíme podľa predstáv.


Mňam, mňam J ...

..................................................................................................


Jablková štrúdľa

Ak máte aj vy radi, keď vás sychravé a chladné jesenné počasie prinúti sadnúť si k čaju s koláčikom a dobrou knižkou, túto štrúdľu si jednoducho zamilujete. Pri vymýšľaní tohto receptu, som bola inšpirovaná Zuzkou (slávnou Zuzkou, keďže tých Zuzaniek poznám už veľmi veľa J), ktorá chcela zdravý recept na lístkové cesto. Tak Zuzi, zdravšia štrúdľa už snáď nie je ani v mojich snoch :D. Chuťou mi skôr pripomína jablkové pité, ktoré takto môžem mlsať bez výčitiek.


Suroviny:
ovsená múka (1 a 1/2  šálky)
sušienky (Hobbit, 2 ks, rozsekané v mixéri)
špaldová múka (4 PL)
soľ (štipka)
vajce (1 ks)
med (2 PL)
olivový olej (1 PL)
mlieko (4 PL)
jablká (4 ks, nastrúhané)
škorica (asi tak 2 PL)
podľa chuti slivky, oriešky, hrozienka... (ja som volila slivky)

Postup:
Všetky suroviny okrem jabĺk, škorice a sliviek som si zmiešala v miske a vytvorila sa mi hmota, ktorú som položila na mikroténový sáčik, na vrch som položila druhý mikroténový sáčik a vyvaľkala na cesto...hrubé asi 0,5 cm. Naň som poukladala postrúhané jabĺčka, nasypala škoricu a kúsky sušených sliviek. Zrolovala ako klasickú štrúdľu a dala piecť na 200 °, cca 25-30 minút.


Prajem dobrú chuť
..........................................................................................................

Mrkvový chlieb

Neviem ako vy, ale ja som si už celkom aj odvykla od pečiva. No nie úplne, niekedy mi tak príde naň chuť, ako napríklad na tento úžasný mrkvový chlebík. Priznám sa, že som recept naň „ukradla“ od neznámeho autora/autorky, pretože kto už pečie doma chleba (okrem tých špeciálnych domácich pekárničiek)?  No a musela som sa s ním s vami podeliť, aj keď sa nejedná teda o môj recept. Mrkvu v ňom nie je ani cítiť a navyše viem, z akých surovín je vyrobený. Vždy som si myslela, že pečenie takého domáceho chlebíka zaberie hodiny a hodiny ale tento ma milo prekvapil. Je sýty, zdravý, chutný....neskutočne neskutočný J.


Suroviny:
špaldová múka (400 g) + extra na pomúčenie a „dotvorenie cesta“
ražná múka (100 g)
ovsená múka (50 g)
soľ (1 a pol ČL)
jedlá sóda (2 ČL)
postrúhaná mrkva (180 g)
tekvicové/slnečnicové jadierka (100 g)
biely jogurt (300 ml)
vlažné mlieko (120-140 ml)
ovsené vločky (1-2 PL)

Postup:
Obe múky preosejeme do misy a zmiešame so soľou a sódou. Pridáme jogurt a prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vypracovali mäkké cesto. Do cesta zamiešame nastrúhanú mrkvu, jadierka, vločky premiešame a podľa potreby zahustíme špaldovou múkou. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, vyformujeme z neho bochník, ktorý preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Do cesta urobíme zárezy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210°C asi 20 až 25 minút, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte 35 až 45 minút. Upečený chlieb vyberieme z rúry, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. 

A so soľou môžete vítať návštevu ;) ....
..................................................................................................

Ratatouille

Ratatouille som chcela vyskúšať už pekne dlho, vlastne od čias jej slávnej rozprávky s myšiakom Remym. V jeho pôvodnej verzii síce prevládala cuketa s paradajkami, ale nakoľko máme jeseň a sľúbila som recepty z tekvice, tak tekvicový ratatouille. Zábavný recept a ozaj už jednoduchší (okrem prípravy praženice) snáď ani nie je.


Suroviny:
tekvica (400 g)
zemiaky (800 g...tie som nevážila :/ ale cca)
cibuľa
cesnak (3 strúčky)
paprika (4ks)
koreniny (soľ, čierne korenie)
oregano
olivový olej
biely jogurt (na podávanie)

Postup:

Tekvicu ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť so 100 ml vody. Varíme cca 10 minút. Na olivovom oleji opražíme veľkú cibuľu s pretlačeným cesnakom do zlatista. Malé zemiačiky očistíme a aj so šupkou pokrájame na kolieska (0,5 cm hrubé). K zemiakom pridáme 1 PL olivového oleja, soľ, čierne korenie, oregano, nakrájané papriky, cibuľu s cesnakom a nakoniec tekvicu. Všetko premiešame a dáme do vymastenej misy na pečenie. Pečieme pri 220°C, 1hodinu (ak si dáte zemiaky dopredu uvariť vo vode, bude to samozrejme kratšie J ). Po upečení posypeme trochou nastrúhaného syra a podávame s bielym jogurtom. 
............................................................................................................

Tekvicový puding

Neviem ako vy, ale ja si pri slove tekvica hneď spomeniem na Harryho Pottera a ich tekvicový džús. Neláka ma, ani náhodou, ale je to taký prapodivný názov nápoja, že asi by som sa zľakla, keby ho mám vypiť :D. No a ja vám prinášam ešte prapodivnejší recept na puding, to je odvaha J. Ale nechcela som priniesť koláč, ktorý by bol síce jednoduchší, no napadol mi tento typ receptu a neubránila som sa mu. Mali sme doma asi kilovú tekvicu Hokaido, tak som ju urobila na sladko, ale aj na slano. Teraz vám ponúkam tú sladšiu formu.




Suroviny (4 porcie):
tekvica Hokaido (200g, pyré)
mlieko (500 ml)
pomarančová šťava (5 PL)
pomarančová kôra (z 1 pomaranča)
citrónová šťava (z 1 citróna)
trstinový cukor (2 PL)
med (1 PL)
solamyl, škrob (20 g)
perníkové korenie (1/2 ČL, alebo nemusíte dať, ak nemáte radi)
orechy, slivky, sušienky Hobbit (na ozdobenie)

Postup:
Tekvicu ošúpeme, nakrájame na kúsky a podlejeme 50 ml vody. Varíme asi tak 10 minút, kým nie je mäkká a potom ju rozdrvíme na kašu. Do druhého hrnca dáme 400 ml mlieka, med, cukor a perníkové korenie (ak dávate) a miešame. Medzitým si v zvyšných 100 ml mlieka vymiešame solamyl a keď nám mlieko v hrnci zovrie, primiešame ho tam (ako klasický puding). Pridáme ešte kôru z pomaranča, šťavu z citróna a pomaranča. Hotový puding rozlejeme do mištičiek, posypeme orechmi, ozdobíme slivkou a osobne som si podrvila ešte 1 sušienku Hobbit. 
............................................................................................................

Farmárske rizoto

V poslednom čase som vám sem neprispela tzv. slaným receptíkom. Akosi som ich všetky považovala za obyčajné, ale tento stojí naozaj za napísanie článku a som naň hrdá. Ďakujem svojmu ocinovi, ktorý ma neprestáva prekvapovať a snaží ma vždy prekvapiť akýmsi „zrnom“, ktoré doma nepoužívame a na oplátku ho mám ja prekvapiť a uvariť z toho niečo jedlé. Minule ma doma čakali jačmenné krúpy. Priznám sa, že som o nich veľmi ani nepočula, je to skoro zastaraná obilnina a v minulosti to bola hlavná potrava otrokov v Ríme (možno práve preto ju zoženieme tak lacno, cca 0,60 €, takže za odskúšanie naozaj nič nedáte).



Suroviny:
jačmenné krúpy (250 g)
hríby, šampiňóny (250 g)
cibuľa (1 väčšia)
cesnak (2-3 strúčky)
brokolica (1/3 hlavičky)
olivový olej
maslo (1 ČL)
vývar (0,5l)
vývar z brokolice (0,5l)
oregáno (2 ČL, nasekané)
syr (nastrúhaný, na ozdobenie)

Postup:
Urobíme si vývar, či už dáte z 1 bujóna, alebo pravý slepačí, je na vás a do druhého hrnca dáme variť brokolicu (10 minút). Vodu si necháme ako vývar č.2 (krúpy si žiadajú veľa, veľa vodičky). Na panvicu si dáme olej a maslo  a nakrájanú cibuľu s cesnakom. Restujeme do zlatista, pridáme  nasekané šampiňóny a oregáno  a chvíľu dusíme. Krúpy precedíme a vložíme do panvici. Asi minútku ich necháme restovať so šampiňónmi a potom už pridávame postupne (asi každých 10 minút po naberačke vývaru), vývar č.1 a vývar č.2. Takto postupujeme približne 40 minút, kým neminieme celý vývar. Nakoniec odstavíme a pridáme naskrájanú brokolicu, premiešame a pri podávaní dozdobíme strúhaným syrom. 
Prajem vám dobrú chuť.
...........................................................................

Osie hniezda

Tieto koláčiky mi vždy pripomenú detstvo, kedy sme ich asi všetci jedli skoro na kilá...rôzne škoricové, orechové, kakaové náplne. A včera som na ne dostala strašnú chuť. Dopredu však dobre viete, že ja tu teraz nebudem rozpisovať cesto na kysnutý koláč, plný sacharidov. Ale chuť týchto novodobých osích hniezd sa vyrovná tým z našej minulosti, takže určite treba vyskúšať J.

Suroviny:
slnečnicové semiačka (120 g)
orechy (30 g)
med (2PL)
olivový olej (2 PL)
vanilkový extrakt (1/2 ČL)
mlieko (1 PL)
ovsená múka (1 PL)

sušené slivky (100 g)
šťava z 1 citróna
vanilkový extrakt (1 ČL)

Postup:
V mixéri si rozomelieme orechy a semiačka a pridáme k nim med, olej, extrakt, mlieko a múku. Ďalej všetko spolu mixujeme a nakoniec zapracujeme rukami a necháme na chvíľu odležať. Zatiaľ si do mixéru dáme slivky, šťavu a extrakt, a pomixujeme na fajnovú nátierku. Cesto si vložíme medzi 2 sáčky a rozvaľkáme (hrubé asi tak pol cm?). Na tento plát nanesieme našu slivkovú nátierku a zabalíme do rolky. Na 15 minút dáme odložiť a stuhnúť do chladničky. Potom už len nakrájame na 1,5 cm hrubé kolieska a položíme na plech (+papier na pečenie). Pečieme 180°, 20 minút.

Dobrú chuť prajem. 
...........................................................................

Orechové brownies

Aj vy máte radi obyčajný miešaný perník? Rýchly a nadýchaný koláčik? Nikdy by som nepovedala, že jeden môj profesor ma inšpiruje k pečeniu, ale tak treba sa pohybovať v stratégiách a kombinovať a prinášať niečo nové a nečakané na základe získaných poznatkov :D ...uf, ešte sa len začala škola a produkujem už aj vlastné poučky, takže radšej sa vrátim k tomu môjmu sladkému a pretvorenému koláču.



Suroviny:
ovsená múka (1 šálka)
špaldová múka (1 šálka)
sóda bikarbóna (a a 1/2 ČL)
škorica (1 ČL)
kokos (3 PL)
soľ (štipka)
káva (rozpustná, 1/2  ČL)
citrónová kôra (1/2 ČL)
vajcia (2 ks)
med (3PL)
olivový olej (1 PL)
biely jogurt (125 ml)
mlieko (125 ml)
orechy (nasekané, 30 g)
sušené slivky/ďatle (šálka, namočené 30 minút vo vode, nakrájané)



Postup:

V 1 miske zmiešame suché suroviny (múky, kokos, sódu, škoricu,  soľ, kávu, kôru). V druhej si rozmiešame celé vajíčka s medom a pridáme olej. Do tejto napenenej hmoty primiešame jogurt a mlieko a miešame pokým tam nie sú hrudky. Nakoniec do nej vsypeme suché suroviny a orechy s nasekanými slivkami. Vylejeme na plech vystlaný papierom, alebo ak chcete, môžete aj do tortovej, či mafinovej formy. Pečieme 25 minút pri 200°. Ku koncu treba koláčik pozerať a strážiť, možno to bude trvať aj 20 minút....jednoducho pečieme, pokým nebude mať tú správne zdravú hnedú farbu a podávať môžete ako ja so slivkovým lekvárom, alebo ak sa neviete vzdať čokolády, tak jej nasekanými kúskami. Dobrú chuť.
...........................................................................

Kokosová ryža

Píšem teraz svoj prvý post z internátnej izby, keďže máme teraz na začiatku školy ešte kopu voľného času. V poslednom čase som sem prispela poväčšine kokosovými chuťovkami a dnes to nebude inak. Mliečnu ryžu som ako dieťa ani veľmi nejedávala a tie v obchode mi nechutia, tak som načúvala svojim chuťovým pohárikom a trocha sa pridŕžala 1 receptu. Tak bez dlhých rečí....



Suroviny:
ryža (1 šálka)
mlieko (400 ml)
med (2 PL)
plátky kôry z 1 citróna
štipka soli
plechovka kokosového mlieka (400 ml)
strúhaný kokos (1/2 šálky)
škorica (1 ČL)
kokos na servírovanie

Postup:

Neumytú ryžu varíme v mlieku (nie celých 400 ml, postupne budeme pridávať podľa potreby) spolu s medom, štipkou soli, citrónovou kôrou, škoricou. Varíme a dolievame mlieko až pokým nie je ryža mäkká a nakoniec prilejeme kokosové mlieko, chvíľu povaríme a prisypeme kokos. Necháme to celé odležať na 10 minút. Medzitým si opražíme kokos (množstvo nechám na vás, bude to slúžiť len ako posýpka) na panvici, pokiaľ nechytí zlatistú farbu. Mliečnu ryžu nakoniec teda posypeme posýpkou a ak chcete aj kúskami čokolády. 

Dobrú chuť  vám prajem, milovníci kokosu :)

...........................................................................

Návrat Karibiku

Neviem ako vy, ale ja kokos obľubujem a keď mám možnosť, tak skúšam nové recepty, do ktorých ho zakomponujem. A vraj omladzuje :D . Obsahuje ten zdravý tuk, dopĺňa minerály a odporúča sa pri lámaní vlasov a nechtov. Vďaka látkam, ktoré obsahuje, máme hladšiu a zdravšiu pokožku, nechty a zubnú sklovinu. Ale otvoriť si sáčik strúhaného kokosu a jesť ho tak, by sa nechcelo asi nikomu. Takže ako ho jesť bez viny a výčitiek v maškrtách? Ponúknem vám rovno 2 recepty a mám pre vás ešte  ďalšie 2 „v zálohe“.



Orion oreo

Suroviny:
Cesto:
mandle (bez šupky, 3/4 šálky)
ľanové semienka (1/2 šálky)
ovsené vločky (3/4 šálky)
sušené slivky (3/4 šálky, namočené aspoň 30 min. vo vode)
kakao (1/2 šálky)
med (2-3 PL)
soľ (1/4 ČL)

Plnka:
kokos (230 g)
olivový olej (1 a 1/2 PL)
vanilkový extrakt (1 ČL)
med (2 a 1/2 PL)
maslo (1 PL)
štipka soli
mlieko (10 PL)

Postup:
Do kuchynského robota dáme mandle, ľanové semienka, ovsené vločky a sušené slivky. Mixujeme do hladka a potom pridáme kakao, soľ a med, znovu mixujeme, kým nevznikne masa a odložíme ju bokom. Plnku pripravíme rovnakým spôsobom, tá bude trvať ale trošku dlhšie. Mlieko som pridávala od oka, takže neviem presne koľko PL, pridávajte radšej postupne, možno bude treba aj viacej. Plnka nebude úplne ako čisté maslo, ale skôr sypkejšia, no tvarovateľná.  Cesto si rozvaľkáte medzi 2 sáčkami/ papiermi a vykrajujeme kolieska. Na každé koliesko potom vložíme (vyformujeme) plnku a prikryjeme druhým kolieskom. Skladujeme v nádobke a v chladničke. (V chlade pekne stvrdnú, takže sú lepšie na druhý deň).




Fresh Rafaelo


Ak zbožňujete chuť rafaela, ale straší vás jeho energetická hodnota, ste na správnom mieste. Tieto guličky vznikli spontánne, pretože z Orea mi ostalo veľa plnky a bolo škoda ju vyhodiť :D. Pridala som už len asi 1 PL slivkového lekváru (domáci obsahuje len prírodný cukor) a mlieko. Koľko pýta, tak aby sa dali pekne tvarovať guľky, ktoré potom obalíme v strúhanom kokose.
















Takto si odložte tieto dobroty do chladničky a mlsajte bez výčitiek J.

........................................................................................................



Cuketa na taliansky spôsob

S cuketou najradšej nerobím, lebo väčšinou sa len smaží, praží a potom je taká ťažká na žalúdok a úprimne, všetko len prská okolo a len „čakám“, kedy mi frkne na ruku. Dnes som si trošku uľahčila robotu, pozbierala čo chladnička dala, využila malinké zemiačiky, ktoré sa mi nikdy nechce šúpať a bola z toho celého šupa :D.



Suroviny:
cuketa (1ks)
mozzarella (1/2 ks)
hermelín (1/2 ks)
tvrdý syr (uf, ten som neodvážila, ..přiměženě)
rajčiny (2ks)
oregano (posekaná 1 PL)
olivový olej (2PL)
cesnak (3 strúčky)
soľ (štipka)
bazalka
zemiačiky (to už ako príloha)



Postup:
Cuketu si umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky, ktoré posolíme a necháme chvíľku odpočívať. Medzitým si nakrájame mozzarellu, hermelín a rajčiny. Pripravíme si pesto z nasekaného oregana, pretlačeného cesnaku a štipky soli. Rúru predhrejeme na 220°, na plech dáme papier na pečenie a z alobalu urobíme vaničku pre malé zemiačiky, tie dáme piecť tak na 5 minút, vyberieme a pridáme k nim plátky cukety a necháme všetko piecť 10 minút (stiahneme na 200°). Plech vyberieme, cuketu potrieme pestom, poukladáme plátky syru a rajčín a dáme piecť na 30 minút. Znova vyberieme a na obloženú cuketu nasypeme ešte postrúhaný tvrdý syr a všetko to dáme znova dopiecť cca na 5 minút (do zlatista).  Pri podávaní dáme na vrch lístky bazalky.



Dobrú chuť.

........................................................................................................


Mrkvové mafiny

Tieto upršané dni ma postupne ničia. Keď už sa iné nedá, pustila som sa do svojej  druhej zeleninovej challenge accepted- zelenina na sladko. O mrkvových mafinách alebo torte ste už isto počuli, ale koľkí ste ju už urobili, resp. aspoň okoštovali? Od dnes môžem povedať, že už aj ja. Tento recept je odpísaný od autorky Dominiky a striktne som sa ho držala (okrem zázvoru, ten sme doma nemali :D ). Ideálny koláčik na daždivé dni a posedenie pri čaji alebo káve. Už len zopakujem jej slová: „Ľudia, povinne vyskúšať!“.



Suroviny (12-15ks):
špaldová múka (1 šálka)
ovsená múka (1 šálka)
ovsené vločky (1 šálka)
prášok do pečiva (2 ČL)
jedlá sóda (1/2 ČL)
soľ (1/2 ČL)
mletá škorica  (1 ČL)
mleté klinčeky (1/4 ČL)
mletý muškátový orech (1/4 ČL)
mletý zázvor (1/4 ČL)
mlieko (1 šálka)
jablkové pyré (3/4 šálky)- nahrádza olej
hnedý cukor (3/4 šálky)
olivový olej (1/4 šálky)
vajce (1ks)
vanilkový extrakt (2 ČL)
mrkva (2 nastrúhané šálky)

Postup:
Rúru si zohrejeme na 200°a zľahka vymastíme formu na mafiny olivovým  olejom alebo použijeme papierové košíčky (ja mám silikónové formičky). V jednej miske zmiešame suché suroviny (múky, ovsené vločky, korenie, soľ, prášok do pečiva, hnedý cukor a jedlú sódu). V druhej miske zmiešame mokré suroviny (mlieko, vajce, olivový olej, vanilkový extrakt, jablkové pyré). Mokrú zmes vylejeme do suchej a dobre vymiešame. Nakoniec primiešame ešte mrkvu. Formu na mafiny naplníme doplna, aby boli pekne veľké, nadýchané. Vrch mafinov posypeme ešte ovsenými vločkami. Pečieme 25 minút. Pre istotu vyskúšajte stred špajdľou, aby ste sa uistili, že sú naozaj hotové.



Dúfam, že budú každému chutiť J

........................................................................................................


Zakamuflovaná cvikla

Tohto koláčika som sa dosť obávala, lebo raz je cvikla zelenina a basta! A že na sladko? Ha, tak som skúsila už len z tej srandy a poviem vám, nebíčko v papuľke a ak môžem niečo fest odporúčiť, tak to je táto dobrotka. Aké boli ohlasy doma? : „To je z cvikly? Kde je?“. Odpoveď- ZAKAMUFLOVANÁ. Každého dokážem ošalieť čokoládou a kakaom ;)



Suroviny:
ražná múka (1 šálka)
ovsená múka (1/2 šálky)
med (3-4 PL)
olivový olej (6 PL)
kakao (5 PL)
cvikla (nastrúhaná, 2 šálky)
prášok do pečiva (2 ČL)
škorica (1 ČL)
vanilkový extrakt (1 ČL)
horká čokoláda (50g; ja som dala 30g z 52% a 20 g zo 74%, je to na vás)
vajcia (3ks)
soľ (štipka)

Postup:
Uvarila som si cviklu a postrúhala. Vo vodnom kúpeli som rozpustila med, olej a čokoládu a následne vliala do misky s cviklou a pridala vanilkový extrakt. V druhej miske som zmiešala suché suroviny (múky, kakao, soľ, škorica, prášok do pečiva, soľ) a v tretej som vyšľahala celé vajíčka. Následne som vajíčka zmiešala s cviklou a potom primiešala aj múkovú zmesku. Takúto hmotu som vyliala do papierom vystlaného srnčieho chrbta a piekla v rozohriatej rúre na 180 ° asi 45 min.






Odporúčam krájať vychladené, aby sa nedrobilo. Podávať môžete posypané orieškami, kokosom, je to na vás. Tak čo? Budete odvážni a vyskúšate aj vy? Ak áno, prajem vám dobrú chuť. 

........................................................................................................

Cviklový šalát

Cvikla je taký malý, bordový zázrak. Nielenže pomáha pri chudnutí, ale aj zlepšuje kvalitu nechtov, zbavuje pleť nečistôt, spevňuje vlasy, pomáha pri kŕčových žilách, odbúrava cholesterol v tele a určite ma ešte toho veľa na ponúknutie. Samozrejme, že je najzdravšia surová (už som počula aj o raw torte, ktorá chutí ako čokoládová), ale ja som si vymyslela verziu z tepelne upravenej repy.




Keďže je teraz v záhradkách, musela som z nej niečo vyskúšať. Pre svoju inšpiráciu som popozerala viaceré recepty, ale nič sa mi neľúbilo, tak som si zas vymyslela svoj.

Suroviny:
mrkva  (15 g/ 3 ks)
chren (30g / 2 ČL)
cvikla (450g/ stredne veľká?, koľko dáte, toľko dáte)
cibuľa (100 g)
tofu (1 balenie)
kuskus (100 g)
voda (250 ml)
olivový olej
citrón (1 ks)
soľ
korenie,
oregáno



Postup:
Cviklu som dala v celosti variť, asi tak 10-15 minút a po vychladnutí nastrúhala a pridala do nej chren. Na panvicu som si dala olej a orestovala cibuľku a po chvíľke na kocky pokrájané tofu (v chladničke som mala bylinkové, ale môžete dať aké vám chutí). Keď tofu chytilo trošku farby (7 minút?), pridala som kuskus a podliala vodou (pridávať postupne). Po 5 minútach pridáte mrkvu (ktorú som nakrájala na kolieska a  uvarila v osolenej vode). Všetko to pomiešame, dochutíme bylinkami a soľou. Nakoniec som pridala ešte cviklu a asi 5 minút všetko spolu premiešala a povarila. V tejto fáze som prestala a išla servírovať, ale priznám sa, niečo mi tam chýbalo. Vyskúšala som trošku citrónovej šťavy a hneď som ho tam vyžmýkala celý. Dodá jedlu tú pravú chuť, takže nezabudnite naň. Podávame s kúskami bagetky (môžete aj orestovať na olivovom oleji) a lyžičkou kyslej smotany.




Dobrú chuť.  

........................................................................................................


Slivkový koláč

Doma máme ešte dosť veľa sliviek a nechcela som, aby toto ovocie vyšlo navnivoč. Vždy sme robievali kysnutý koláč s makovou posýpkou alebo mrveničkou. Teraz som si trošku upravila starý dobrý recept, aby to celé pôsobilo zdravšie.




Suroviny:
Cesto:
ovsená múka (1 a ½ šálky)
ražná múka (1 šálka)
vajcia (2 ks)
jogurt (biely, activia, 120 g)
med ( 1 a ½ PL)
škorica (2 ČL)
soľ (štipka)
sóda bikarbóna (1/2 ČL)
+ slivky

Posýpka:
rozpustené maslo (3 PL)
krupica (3 PL)
trstinový cukor (2 PL)
škorica (1 ČL)



Postup:
V miske som si zmiešala všetky suroviny (okrem sliviek). Vznikne vám lepkavejšie cesto. Na spodok tortovej formy som dala baliaci papier a boky natrela olejom. Cesto som uložila na spodok formy (ak si namočíte ruky, nebude sa vám lepiť). Na cesto som poukladala slivky (podľa chuti, koľko chcete). A na vrch posýpku (zmiešate všetky suroviny na posýpku, vznikne mrvenička). Na úplný vrch koláča som ešte dala nasekané mandle.
Dáte do vyhriatej rúry: 180°, 30-35 minút.


Dobrú chuť. 

........................................................................................................


Ovsené lievance so slivkovým lekvárom


Neviem ako vás, ale mňa vždy fascinovali tie americké raňajky: palacinky poliate javorovým sirupom a vyzeralo to neskutočne lákavo. Tak som dnes vstala skorej a akosi podozrivo mi neškvŕkalo v bruchu. Tak som si teda vymyslela takéto zdravšie lievance. Sama som nevedela, čo z toho vznikne, ale podávala som tam len dobré suroviny, tak som dúfala že aj výsledok bude taký.


Suroviny (12 ks):
ovsená múka (pomleté ovsené vločky, 6 PL)
ražná/špaldová múka (3 PL)
strúhaný kokos (4 PL)
vajcia (2 ks)
mlieko (pol šálky)
sóda bikarbóna (1/2 ČL)
soľ (štipka)
muškátový orech (štipka)
škorica (1 ČL)
olivový olej (2 PL)
med (2 PL)

Postup:
Jednoduchý. Rovnaký ako pri pečení mafiniek. V 1 miske zmiešame všetky mokré a v druhej všetky suché suroviny. Potom vmiešame mokrú zmes do suchej. Na panvicu si dáme olivový olej (ten nie je zarátaný v surovinách) a robíme malé lievance (mne sa zmestili 4).
Podávala som s domácim slivkovým lekvárom, kopčekom tvarohu a ovocím. Zdobenie nechávam na vašu fantáziu.

Dobrú chuť.





Pre fotenie som dala tak decentne 3 lievance, no strašne mi zachutili, tak som si naložila ešte raz toľko :D. A zasýtili ma parádne. Vrelo odporúčam. 

........................................................................................................

Sacherova torta inak
Tento zákusok som sa chystala upiecť už dosť dlho, no nikdy som sa neodhodlala a bála som sa, kvôli tej základnej surovine. Hoci to tak nevyzerá, veď fazuľa je predsa zelenina, chutí úplne geniálne. Ak máte radi gaštanové pyré, tak neváhajte a vyskúšajte tento recept, naozaj vám bude chutiť.



Suroviny:
uvarená červená fazuľa (550 g, alebo konzervové, ale poriadne prepláchnuté)
vajcia (3)
trstinový cukor (3/4 šálky)
med (3 PL)
olivový olej (6 PL)
kakao (6 PL)
škorica (1 ČL)
prášok do pečiva (1 a pol ČL)
štipka soli
lekvár/ovocie na ozdobenie

Postup:
V malej miske som si zmiešala kakao, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Vo väčšej miske som vyšľahala celé vajcia, cukor, med a olivový olej. Postupne pridávame rozmixované fazule a nakoniec kakaovú zmes.
Všetko to vylejeme do formy na tortu (naolejovať boky a spodok papier na pečenie). Pečieme 40 minút pri 200°, ku koncu (7minút)  som trošku ubrala teploty.



Tortu rozkrojíme na 12 kúskov. Podávame buď s ovocím, ja som zvolila čerstvý  domáci slivkový lekvár (neobsahuje žiaden cukor a je sladučký).


Dobrú chuť. 

........................................................................................................

Najsamlepšia ovsená kaša

Vždy som chcela ochutnať aj ovsené vločky, no nikdy som nenašla na ne dobrý recept a tak som nad nimi len ohŕňala nosom. Tak som zas vymýšľala a spájala chute a vznikla táto dobrôtka, ktorá obsahuje všetko, čo by zdravé raňajky mali mať a naozaj zasýti a dodá energiu na celé dopoludnie (nie ako tie reklamované a presladené Bebe cereálie).




Viacerí ste po mne chceli recept, obľúbila si ju aj moja rodinka, ale recept som doteraz nespísala. Vždy som ju varila doma ja, ale mamine zachutila natoľko, že v nedeľu som sa zobudila neskoršie a tak sa do jej prípravy pustila sama. Prípravu tejto kaše nevedela ani ona, tak trošku spojila moje 2 druhy tejto chuťovky (neskôr uverejním aj ten druhý typ). Tak som si povedala, že už to musím spísať, pretože takéto prebúdzanie a raňajky skoro do postieľky sa mi páčia J.



Suroviny na 1 porciu
mlieko (1 šálka)
ovsené vločky (4-5 PL)
škorica (1 ČL, alebo podľa chute, ja škoricu môžem, ale ak vám robí problém,     môžete vynechať)
med (1 ČL)
krupica (1 ČL)
posekané orechy (1-2 PL)
posekaná horká čokoláda (70% a viac, polka tabličky)
ovocie (podľa chute, množstva, sezóny, ...)

Postup:
Do hrnca dáme mlieko, vločky, med, škoricu, krupicu a privedieme k varu. Miešame podľa množstva do hustejšej kaše a vylejeme na tanier (prepáčte, naozaj to nemám odstopované, keď je takej hustoty ako chcete, odstavte). Vrch posypeme čokoládou, orieškami a ovocím.

Dobrú chuť.


Takéto raňajky si robím už asi rok a stále som sa ich neprejedla, pretože ovocie sa mení so sezónou a tak si ju stále chuťovo obmieňam. Už teraz sa teším na zajtrajšie ráno J.

........................................................................................................



Ovocné tofu guľky

Možno to neznie  zrovna 2krát vábne, (hovorím z vlastnej skúsenosti), no keby si z názvu škrtnete slovko tofu, je to oveľa lepšie, nie? Keď sa povedia ovocné knedlíčky, hneď si každý spomenie na leto, prázdniny u starých rodičov a túto šťavnatú pochutinu posypanú sukrom a makom. Teraz Vám ponúkam novú, a omnoho lepšiu a hlavne zdravšiu verziu a zaručujem že bude každému chutiť :)






Suroviny (2 porcie, vyšlo mi asi 16 knedličiek)
Cesto:
1 balíček tofu
olivový olej (1 a pol PL)
špaldová múka (150 g, ak máte po ruke ražnú, môže byť aj tá)
hladká múka (1 a pol PL,  hoci by sa nepatrilo, ale trošku aby sa pekne zlepilo a tvarovalo cesto)
vajce 2ks
krupica 3 PL
štipka soli
ovocie

Posýpka:
pomleté orechy
škorica
trstinový cukor (len máličko, navrch pôjde ešte med)

med
maslo

Postup:
V miske si rozmixujeme ponorným mixérom tofu s olivovým olejom. Pridáme múku, krupicu, vajcia, štipku soli a vypracujeme cesto. Tvarujeme guličky: rukou si odtrhneme kúsok cesta, vložíme ovocie, zabalíme a položíme na papier na pečenie. Dobré je mať ruky namočené vo vode, cesto sa potom nelepí. Takto si vytvarujeme všetky knedlíčky a vložíme do vriacej vody, keď vyplávajú na hladinu, sú hotové, posypeme posýpkou, troškou medu a roztopeného masla.


Dobrú chuť

........................................................................................................


Výborné mafinky

Tieto nadýchané a sladučké koláčiky si určite každý obľúbil. Ja Vám prinášam prerobenú variantu, ktorá sa chuťovo dokáže vyrovnať aj tým najsamlepším mafinkám. A sama som prekvapená ako krásne mi vyšli a majú ten pravý tvar, aký by pravé mafiny mali mať.





Suroviny:
ovsená múka (1 a pol šálky, získate ju rozmixovaním ovsených vločiek)
špaldová múka (pol šálky)
biely jogurt (150 g)
trstinový cukor (2 PL)
med (3 a pol  PL)
vajcia (2 ks)
jedlá sóda (1 ČL)
škorica (2 ČL)
vanilkový extrakt (1 ČL)
olivový olej (2 a pol PL)
nasekaná horká čokoláda (min 50% kakaa, 60g....podľa chuti)
nasekané orechy (tiež podľa chuti, rovnako ako čokolády)


Postup:
V miske zmiešame mokré suroviny ( vajcia, jogurt, olej, extrakt). Postupne do nej vmiešavame múky, cukor, med, sódu, škoricu. a nakoniec vmiešame čokoládu a orechy. Takto pripravené cesto plníme do pripravených foriem. Ja som použila väčšie silikónové formičky a na vrch som dala černicu. Pečieme 30 minút pri 180 stupňoch. 


Dobrú chuť









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára